Matematičko kupatilo u Varšavi Print E-mail
Subota, 12 Jun 2010 00:00

 

Postavka "Matematičko kupatilo" autora Nemanje Đorđevića i Milovana Šuvakova učestvovala je na 13. Pikniku Nauke u Varšavi (13th Science Picnic of Polish Radio and the Copernicus Science Centre).

Trinaesti po redu Piknik nauke održan je 12.juna 2010 u Varšavi, Poljska. Na dalek put da bi najbolje što umeju prezentovali "Matematičko kupatilo" uputili su se Sonja i Milovan Šuvakov. Piknik je po prvi put održan u parku, na otvorenom, za razliku od prethodnih godina kada se održavao u hali Varšavskog sajma. Ovogodišnji Piknik imao je rekordan broj kako izlagača tako i posetioca. Naime, za njih Piknik nauke predstavlja vrlo važan kulturni i društveni događaj propraćen svake godine velikom medijskom pažnjom i posećenošću. Gotovo da nema grane nauke i industrije koja se na ovom festivalu nije predstavila. Izlagači su se potrudili da to predstavljanje bude što zanimljivije, originalnije i prijemčivije čak i onim najmlađim posetiocima. "Matematičko kupatilo" nije ni po čemu zaostajalo.


"Matematičko kupatilo" je skup eksponata koji ima za cilj da kroz predmete iz svakodnevnog života približi topologiju kako matematičarima tako i nematematičarima. Tako je jedna wc šolja poslužila za model Klajnovog topološkog prostora, toalet papir je dočarao Mebijusovu beskonačnu traku, a pločice su pokazale da se mogu popločavati i kao Penrouzove (aperiodično). U oviru postavke nalaze se i dve igrice koje su posebno privukle najmlađe.

Vodokotlić i ogledalo su bili izmenjeni, sa dodatim kompjuterom i monitorom i kroz uzbudljivu igricu, nalik legendarnim Asteroids, mladi, a i oni stariji zabavljali su se loveći asteroide u "normalnom" (torusnom) i Klajnovom topološkom prostoru. Pronaći pravi put za bakterije u kanalizacionim cevima koje neobično mnogo podsećaju na Ojlerove, bio je još jedan izazov za posetioce.










Zahvaljujemo se Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Srbije koje je podržalo put u Poljsku.